Jeg har en oprørt klient i telefonen. En kvinde i en mellemlederstilling, der modtager coaching i min klinik. I en lang uafbrudt sætning slynger hun ordene panisk afsted gennem “røret” :” Begge mine ledere har sagt op, nu skal vi finde en ny leder, og jeg får sikkert en masse opgaver, og den nye leder vil garanteret ikke samarbejde med en leder som mig. Nu får jeg ikke sovet i nat, for jeg ved ikke, hvordan jeg skal løse dette problem, og alle vores medarbejdere føler sig helt fortabte og det er mit ansvar at samle dem op.” Puha. 

Situationen er et klassisk eksempel på, hvordan bekymringer kan blive til ren panik og en stor portion mistrivsel. Det viser også, hvordan hjernen er så smart indrettet til at starte en skræmmekampagne blot ved en enkelt lille hændelse, som indtil videre (da klienten ringer til mig) ikke er et dokumenteret problem. Men tankerne om hændelsen er et problem. Disse tanker kaldes bekymringer. Og jeg møder dem hver dag i min coaching. Bekymringerne. Lykkens største fjende, siges det! De fylder i hvert fald meget hos mange. Og er den største kilde til stress.

Men hvad er en bekymring egentlig? Og det er et mærkeligt spørgsmål, for alle ved vel hvad en bekymring er? Vi har dem jo alle sammen, og de skal vel være der? Ellers er jeg vel ligeglad med alt? Der findes nogle gode grunde til at bekymre sig set ud fra et evolutionært synspunkt. Men jeg taler om den slags bekymringer, der sidder og nager i hoved og krop, og som du ikke ved, hvad du skal stille op med. 

En bekymring er en tankerække, som er ladet med negative følelser. Det vil sige tanker, som udløser en bestemt form for følelser. Og det føles som om, du ikke har kontrol over denne form for tanker. De kommer bare flyvende helt automatisk og har i stedet kontrollen over dig.  

Når bekymringen (tanken) kommer, forestiller du dig en masse,der kan ske eller gå galt. Du oplever måske af og til at være fanget i tanker omkring potentielle ulykker.  Du tænker scenarierne helt til ende. Ulykke, død og begravelse. Og ikke mindst hvor forfærdeligt du vil få det, hvis tankerne skulle blive til virkelighed. Måske vågner du om natten i lettere panik med tanker om situationer vedrørende dit arbejde. Det kan også være, at dine bekymringer går mere i retning af dig selv - er jeg god nok, klarer jeg opgaven, har jeg truffet de rigtige valg og så videre.

Måske er du usikker på, om du har bekymringer? Mange kvinder går rundt med en kronisk følelse af dårlig samvittighed, ærgrelse, irritation og negativ indre monolog og svært ved at sige fra. Bag disse følelser gemmer sig ofte bekymringer. 

Uanset hvad du bekymrer dig om, er der en ting, der er helt sikkert: Bekymringer suger al god energi ud af dig og frarøver dig muligheden for at skabe glæde i dit liv. Du lever i stedet dit liv i en skygge af dig selv. 

Forhindrer dine bekymringer dig i at gøre det, du gerne vil? Kunne du tænke dig, det var anderledes? Vil du gerne bryde ud af bekymringens fængsel?
Det kan være svært at tro, at det er muligt at bekymre sig meget mindre. For din hjerne gør ALT for at skræmme livet af dig - den kæmper for sin egen overlevelse. Men det er muligt at lære at styre sine bekymringer. Det er muligt at give slip på dem og finde ro.