Får du det ligesom mig, når du hører nogen sige : “bare tryk på pytknappen”?? “Tag lige en ja-hat på”, “Bare tænk positivt så går det godt” “Solen skinner altid over skyerne.” Kan vi finde på flere?
Hjertet slår lidt hurtigere, et raserianfald trænger sig på. Hvis du går og har det en lille smule eller meget træls og bliver mødt med én med en kæmpe sombrero ja-hat på, stiger pulsen en hel del. Hvordan kan folk slynge om sig med den slags banaliteter, når du lider indeni? Tryk på pytknappen? Sikke noget vrøvl. Der sker to ting, når vi hører disse velmenende råd 1) Du bliver sindssygt provokeret. Hvordan kan folk sige “bare tryk på pytknappen”, når du er ulykkelig, rasende, frustreret og ikke kan skabe klarhed i hovedet over, hvad der skal til for at få det godt. 2) Du får det værre, for nu kan du også slå dig selv i hovedet (med den store hammer som du (som kvinde) ofte har i baglommen ) over, at du ikke engang kan finde ud af at se lyst på tilværelsen.
Der er flere problemer med brugen af disse vendinger. 1) For det første, bliver du ikke mødt, der hvor du er - altså ikke anerkendt for de følelser og tanker, du har. Og hvis noget ikke anerkendes, er det som at sige, det er forkert, ikke vigtigt eller burde ikke eksistere. 2) Det er ret svært at ændre på noget, som man skal prøve at overbevise sig selv om, ikke må være der eller ikke er vigtigt 3) Du lærer ikke at forstå, hvad dine tanker og følelser skyldes og kan dermed ikke aktivt ændre på tilstanden
Skal vi så bare blive ved med at have det dårligt? Nej, der er jo noget lidt irriterende rigtigt ved vendingerne. For med en positiv livsindstilling får man det meget bedre og bliver langt mere robust i tilværelsen. Og succesfulde mennesker rummer ofte den egenskab at vende det negative til noget positivt, ulemper, til fordele, og udfordringer til muligheder. MEN DET SKAL JO LÆRES. Positivitet er en egenskab der skal læres, trænes og vedligeholdes som enhver anden muskel. Og det er meget lettere at lære, når du også har lært:
- hvad tanker er og hvor de kommer fra
- tankemæssige vaner
- hvordan tanker, følelser, krop og adfærd hænger sammen
- hvordan du træner at tackle det, når noget er svært
For livet er indimellem ret svært, kedeligt og hårdt. Men når du lærer disse ting skaber du en kæmpe mental frihed. Denne frihed er den største styrke, du kan have i dit liv! Og den ægte pytknap!